Gând de 8 martie

dicentra

Dianora Ioana

Cred că toţi ortodcşii (sau marea majoritate a lor) cunosc istoria zilei de 8 martie.

Cred însă, de asemenea, că cei care aduc un gând frumos femeii în această zi nu o fac în amintirea Clarei Zetkin sau ca un omagiu adus acesteia sau comunismului pe care ea l-a reprezentat ori ca o recunoaştere a „dreptului” la „emancipăre” al femeii.

Este un obicei laic şi atât, originea acestei sărbători nu interesează pe cei care felicită femeia in mod deosebit în această zi.

La fel cum nimeni dintre cei ce impodobesc bradul de Crăciun nu se gândeşte la Luther şi nu îl omagiază prin împodobirea bradului pe Luther, care a  „inventat” acest obicei.

Asta nu înseamnă că nu trebuie să cunoaştem cum au stat lucrurile. Dar nu trebuie să ne înverşunăm când nu este cazul.

Cum spunea un Părinte: „Privind însă partea bună a lucrurilor, cred că 8 martie o poate ajuta pe femeia creştină să îşi conştientizeze mai mult rolul ei în societate. Cum spuneam, este o zi care confirmă egalitatea drepturilor sale socio-politice cu ale bărbatului, o zi a recunoaşterii vocaţiei sale de mamă, o zi de bucurie, până la urmă, în care se poate exprima ataşamentul şi recunoştinţa faţă de darurile feminităţii. Femeile creştine nu se pot sustrage acestui eveniment al lunii martie, avându-se în vedere amploarea şi importanţa acordată de societate, dar trebuie să poarte mereu în suflet modelul jertfei de sine, al dragostei jertfelnice.”  (Doxologia)

Care este atitudinea corectă a unui ortodox de 8 martie? Să dea Cezarului cele ce sunt ale Cezarului şi lui Dumnezeu cele ce sunt ale lui Dumnezeu.

Mântuieşte, Doamne, precum Tu Singur ştii, poporul Tău şi lumea aceasta, pe care a zidit-o dreapta Ta!

Tag-uri:, , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: