Un om al lui Dumnezeu: Preasfinţitul Paisie Lugojanul

ps-paisie-lugojanul

Dianora Ioana

(Sursa imaginii: aici)

Nu pot să tac.

Nu cumva, tăcând eu, să oblig pietrele să mărturisească.

Nu ştiu ce finalitate va avea, în lumea aceasta, strigătul meu. Dar ştiu că Dumnezeu îl va primi şi El l-a şi primit, ca pe o jertfă de iubire şi nu-mi va lăsa durerea fără dumneziescul Său răspuns, pe care eu nu-l cer aici şi acum, ci acolo şi atunci  când El va socoti să mi-l dea.

Eu ştiu că nu sunt mai mult decât un fir de nisip, care nici el nu-i al lui, ci tot al Creatorului său; dar mai ştiu că Ziditorul meu, înaintea Căruia nicio vrabie nu cade fără ştirea Lui şi Care a zis: „Poruncă nouă vă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul.” (Ioan 13: 34) – Acesta nu va trece cu vederea durerea inimii mele şi nu va lepăda cererea mea.

Fă milă, Doamne, cu toată făptura Ta! Pe cei buni, întăreşte-i în bine; pe cei răi, luminează-i cu dragostea Ta, să nu se adâncească în rău, spre pierirea lor şi spre bucuria vrăjmaşului Tău, ci să se deştepteze din orbirea răutăţii şi, venind ei la cunoştinţa adevărului şi la lucrarea iubirii, să se facă de ei bucurie în cer, cum s-a făcut la întoarcerea fiului risipitor!

Scandalul în care a fost atras Preasfinţitul Paisie mi-a rănit inima de la început. Acum, când pare să se apropie „triumful” celor pe care vicleanul îi învaţă la unele ca acestea, inima îmi arde în tânguirea ei îndurerată şi strigătul ei nu are odihnă inaintea lui Dumnezeu. Nu cer dreptate, că, de s-ar face dreptate, s-ar deschide pământul, pe mulţi ducând de vii în măruntaiele lui; ci cer ca, încă o dată, să triumfe milostivirea şi dragostea Lui. Precum El  ştie, să aducă pacea şi unitatea în Sfântul Său Duh în mult zbuciumata şi fărâmiţata Mitropolie a Banatului, pentru strigătul de jale, care răzbate peste veacuri, al Sfântului Apostol Pavel: „Oare S-a împărţit Hristos?” (I Cor. 1: 13).

Personal, mă îndoiesc serios de temeinicia acuzaţiilor care se aduc Preasfinţitului Paisie şi nu pot să nu mă gândesc la varianta unei înscenări: un val uriaş în furtuna mediatică, deja consacrată, de denigrare a Bisericii Ortodoxe Române. Presupunând că ar şi fi fiind un oarecare temei în aceste proteste la adresa unui Episcop – cui şi la ce-ar folosi publicitatea agresivă a căderilor sau scăderilor din sânul Ortodoxiei? Evident: duşmanilor Bisericii lui Hristos! Cei care şi orchetrează adesea spectacole sângeroase în care aduc în arenă capete mai mari sau mai mici ale Bisericii, într-un potop de acuze de cele mai multe ori neadevărate şi de defăimări calomniatoare, cu „probe” false, spre bucuria demonică a unei gloate însetate de sângele noilor mucenici.

Inevitabil, am ajuns să îmi pun câteva întrebări. Cu ce a deranjat Preasfinţitul Paisie şi pe cine? Ce interese au fost lezate şi ale cui?

„Credincioşii” care „protestează” pe treptele Catedralei Mitropolitane din Timişoara – de ce nu o fac în incinta Catedralei, în prezenţa imediată a Sfântului Iosif cel Nou de la Partoş şi a Sfinţilor Trei Ierarhi?! – nu sunt decât o jalnică masă de manevră care serveşte orb unor interese străine Bisericii şi, deci, potrivnice lui Dumnezeu. O întrebare înfricoşată cutremură bunul simţ elementar: cine eşti tu, sărmane om, să judeci şi să osândeşti un episcop? Ce ai, de te asmuţi ca un câine turbat asupra slujitorului lui Hristos? A căzut el în erezie, cumva? L-ai vădit propovăduind altă evanghelie decât Vestea cea bună adusă de Domnul Hristos?

Ca o culme a ironiei, însă cu totul în spiritul acestui veac eretic şi micinos, necazul de acum al Preasfinţitului Paisie îşi are originea tocmai în ortodoxismul său categoric, tranşant, neatins cu nimic de filoecumenism.

Mai înainte de ungerea sa ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Mitropolia Banatului se înscria oficial pe o linie vădit şi declarat proecumenistă. Iată miezul problemei! Un ecumenism ostentativ, adesea agresiv la adresa credincioşilor ortodocşi şi a lui Dumnezeu Însuşi, prin promovarea unor elemente de un ortodoxism îndoielnic sau cu totul inexistent: de la giulgiul de la Torino, a cărui imagine era pusă la închinat în Catedrala Mitropolitană, la Biblia protestantă pentru copii, care s-a vândut la pangarul Catedralei Mitropolitane şi până marşuri comune cu protestanţii, pornite de pe aceleaşi mult răbdătoare trepte ale Catedralei. Iar în vremea din urmă, la acte smintitoare, total neortodoxe.

Personal, m-am străduit din toate puterile să nu îl judec pe Mitropolitul Nicolae pentru toate acestea. Am căutat să pun totdeauna înaintea ochilor mei lucrurile bune săvârşite de Înaltpreasfinţia sa, ca unul ce nu voi putea niciodată ajunge  măcar la înălţimea degetului mic al nevoinţelor unui mitropolit şi, încă, într-o mitropolie grea, cum e cea a Banatului, în care numai Bunul Dumnezeu ştie care a fost lupta pentru menţinerea ortodoxiei.

Dar, când a venit Preasfinţitul Paisie, nu am putut să nu ma bucur. Din toată inima m-am bucurat, respirând cu tot sufletul însetat de Adevăr, duhul autentic al Ortodoxiei.Prima observaţie de ordin concret pe care am făcut-o a fost dispariţia elementelor neortodoxe din Catedrală şi, în plan general, revenirea categorică, în Mitropolia Banatului, la ortodoxia nealterată de e elemente străine de ea. Bucuria mea a fost însă umbrită de un gând de îngrijorare: îşi va face duşmani Preasfinţitul! Şi câtă durere port astăzi în suflet, că acest gând s-a adeverit şi s-a ajuns la un război pe faţă împotriva unui Episcop „prea” ortodox, război în care invidia, răutatea şi interese cu totul străine Bbisericii lui Hristos strigă sălbatic, la fel ca odinioară: „Să fie rastignit!…” Sărmană turmă şi vrednică de plâns, care nu-şi recunoaşte păstorul cel bun! Va atrage asupră-şi mânia lui Dumnezeu şi, cum El nu bate cu băţul… Doamne, miluieşte!

Cât despre Preasfinţitul Paisie, partea sa de la Domnul nimeni nu o va lua şi vor avea unii mare surpriză în ziua Judecăţii.

Şi, chiar dacă, până va vorbi Domnul, cei răi se vor înrăi şi mai mult, El va călători laolată cu fiecare slujitor al Său, împreună-pătimind cu el pe drumul crucii lui şi amintindu-i mereu: „Dacă vă urăşte pe voi lumea, să ştiţi că pe Mine mai înainte de voi M-a urât. Dacă aţi fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte. Aduceţi-vă aminte cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, şi pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, şi pe al vostru îl vor păzi. Iar toate acestea le vor face vouă din cauza numelui Meu, fiindcă ei nu cunosc pe Cel Ce M-a trimis. (…) dar vine ceasul când tot cel ce vă va ucide să creadă că aduce închinare lui Dumnezeu. (…) Acestea vi le-am grăit, ca întru Mine pace să aveţi. În lume necazuri veţi avea: dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea.” (Ioan, 15: 18-21; 16: 2, 33)

P.S.:

Eu doar am mărturisit adevărul. De adevăr, nici nu se sperie, nici nu se contrariază cineva cu conştiinţa curată.

NOTA:

Ca răspuns la un articol referitor la decizia IPS Nicolae de a se retrage din funcţite, postat de Claudiu Târziu pe blogul său în iulie anul trecut, cineva a lăsat un comentariu demn de menţionat:

“Hai sa va spun cum sta treaba. Eparhia asta este ravnita de un alt episcop din banat “a carui nume il trecem sub tacere” vorba lui Caragiale. Acest episcop avea temerea ca Presfintitul Paisie, care a inceput sa cam faca ordine in eparhie, ar putea deveni un contracandidat la scaunul ravnit. A tocmit niste calomiatori (ziua de vest)acordandu-le an de an distinctii pentru ceva ce nu erau (cel mai bun ziarist din Banatul istoric), iar acestia s-au pus pe treaba calomiindu-l intens. In eparhie s-au infintat niste asezaminte sociale pentru persoane ce aveau nevoie de asistenta sociala, acest lucru s-a facut cu bani europeni, dar cum bine stiti si eparhia trebuia sa vina cu un procent de 25%. Cum fonduri nu erau s-a stabilit in consiliul eparhial ca toti noii angajati sa doneze 25% din venituri, care erau cam de 2000 lei, si astfel proiectul sa mearga mai departe. Aceste hotarari nu ii apartineau episcopului vicar Paisie ci au fost luate de intreg consiliul eparhial prima semnatura avandu-o Mitropolitul Nicolae. Nu stiu sa spun daca acest model este specific doar in eparhia Timisoarei sau daca el este folosit in toata tara. Doua persoane din cele care ua semnat contractele de donatii s-au sucit si au facut plangere penala, iar calomiatorii au batut fierul la cald cat i-au tinut puterile crezand ca factorul decizional a fost presfintitul Paisie episcopul vicar. Gestul Inaltpresfintitului de a se retrage din scaun este facut pentru a dezamorsa situatia creata.”

”Vedeţi articolul şi întreg firul comentariilor aici: Mitropolitul Nicolae se retrage din scaun

NOTA 2:

Pe blogul Preoţia, unde am publicat iniţial acest articol am primit un comentariu, de asemenea, lămuritor:

„Prigoana vine din partea unui grup de interese (rotary), a carui voce (lia epure) se face constant auzita. Se pare ca acest grup sprijina un alt ierarh mare doritor de a fi intai statator al mitopoliei Banatului. Spun acest lucru, pentru ca acest episcop, premiaza an de an pe susnumita, cu premiul de cel mai bun jurnalist al Banatului istoric, desi cunoaste activitatea pe care o duce impotriva Preasfintitului Paisie. Sumtem multi cei care il sprijinim pe Preasfintitul Paisie, doar ca sprijinul nostru se face cu mijloacele ortodoxe, adica cu rugaciunea, si nu cu cele ale lumii acesteia, cu protestul. Dumnezeu sa aduca pacea Lui, asa cum numai El stie, peste tot omul, pentru ca degeaba ocupam vremelnic tot felul de scaune inalte, daca in vesnicie… Doamne ajuta!”

Observaţie:

De ce am preluat acest articol aici, în cadrul paginii Oameni din viața mea ?

Pentru că Preasfinţitul Paisie este unul dintre acei oameni care mi-au intersectat viaţa în mod mântuitor.

Nu l-am întâlnit faţă către faţă mai mult decât pentru binecuvântarea arhierească.

Am participat însă la câteva Liturghii slujite de Preasfinţia sa şi la altele la care a fost co-slujitor.

L-am întâlnit în duhul rugăciunii, suflet către suflet, cum numai pe bineplăcuţii şi prietenii lui  Hristos-Dumnezeu îi poţi întâlni.

I-am ascultat cuvântul în predici, adăpându-mi din el arsura setei de Dumnezeu şi primind neaşteptat răspunsuri la întrebările şi la frământările pe care numai Bunul Dumnezeu mi le ştia.

Îl port în rugăciunile mele, când, cu tainică bucurie, descopăr asemănarea chipului ce se desăvârşeşte întru bineplăcutul lui Dumnezeu.

Cum aş fi putut eu să tac?

Dacă aş fi tăcut eu, pietrele ar fi strigat.

 

Tag-uri:, , , , , ,

5 gânduri despre „Un om al lui Dumnezeu: Preasfinţitul Paisie Lugojanul

 1. Katy 8 martie 2013 la 18:23 Reply

  Si mie mi-a intersectat viata in mod mantuitor, Banatul are un sfant, sa-i multumim lui Dumnezeu pentru asta.

  • Dianora Ioana 8 martie 2013 la 18:29 Reply

   Sa-I multumim lui Dumnezeu si sa-l purtam necontenit in inimile si in rugaciunile noastre pe acest minunat si puternic rugator inaintea lui Dumnezeu pentru noi!

 2. […] Un om al lui Dumnezeu: Preasfinţitul Paisie Lugojanul | Dianora Ioana […]

 3. Sica 14 martie 2013 la 14:19 Reply

  Da Ps Paisie este un mare rugator.Toti sfintii au suferit mare prigoana pentru credinta si adevar. Si Sfintia sa sufera de la cei invidiosi si rai care se tulbura cand vad adevarata traire ortodoxa. Doamne ajuta-l si fereste-l de toti vrajmasii vazuti si nevazuti. Amin!

 4. cristina vintu 25 martie 2013 la 16:10 Reply

  Hristos Dumnezeu, Maica Sa, Sf. Ierarhi Nicolae si Nectarie si cu toti sfintii care de asemenea au suferit prigoana pentru dreapta credinta sa ii dea putere si rabdare Preasfintitului! iar noi, pacatosi si nevrednici, asa cum suntem, sa ne rugam pentru Preasfintia sa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: