Despre ascultare

Parintele Paisie Olaru si Parintele Cleopa(Sursa imaginii: aici)

Răzvrătirea – odraslă a neascultării – vine de la vrăjmaşul mântuirii noastre, el fiind începătorul răzvrătirii şi cel care îi îndeamnă continuu pe oameni la ea.

Nesocotirea ierarhiei instaurează anarhia.

Astăzi, mai mult ca oricând, avem trebuinţă de discernământ.

Cum discernământul nu-i un dar pe toate drumurile, ascultarea de duhovnic ne scapă de toate greşelile.

Ascultarea de duhovnic este temelia ascultării omului de Dumnezeu.

În mod obişnuit, Dumnezeu ne „vorbeşte” prin duhovnic.

În Taina Spovedaniei, duhovnicul este însăşi conexiunea noastră la Dumnezeu, iar ascultarea noastră de duhovnic este declicul care face funcţională această conexiune.

Intimitatea noastră particulară, personală cu Dumnezeu trece prin ascultarea de duhovnic. Cine ascultă de duhovnic de acela şi Dumnezeu ascultă şi în inima aceluia Îşi face simţită prezenţa Sa.

În Ortodoxie, Dumnezeu Se lasă trăit în inima omului; dar El face aceasta pe temeiul ascultării omului de duhovnicul său.

Un om fără duhovnic e o bărcuţă în derivă pe marea vieţii, lesne supusă căderii în ispită, izbită fiind din toate părţile şi sfărâmată de colţii vrăjmaşului.

Cine nu are duhovnic să-l caute repede! Viaţa aceasta e scurtă: abia o clipită – ea apune degrabă şi nu ne va fi totuna locul în care ne vom înveşnici.

Omul fără duhovnic merge pe calea iadului, chinuit de pe acum de muncile lui.

Judecarea duhovnicului este o faptă diavolească şi cel ce îşi judecă duhovnicul se îndrăceşte.

Dacă un duhovnic nu te odihneşte şi nu neascultarea ta se face pricină neodihnei tale, atunci caută până ce vei afla duhovnicul potrivit; dar nu judeca pe acela al cărui cuvânt nu l-ai priceput, neputându-l primi.

Două sunt pricinile pentru care nu te înţelegi cu duhovnicul: sau el nu îţi este dat de la Dumnezeu şi atunci, chiar sfânt să fie, nu are cuvânt potrivit pentru tine; sau tu nu ai ascultare şi de aceea nu te foloseşte cuvântul lui.

Pe cel ce are dorinţa sinceră de îndreptare, Dumnezeu îl va trimite la duhovnicul potrivit măsurii lui şi felului său de a fi.

Cine urmăreşte să-şi facă doar voia sa pe acela nici Dumnezeu Însuşi, dacă i-ar fi duhovnic, nu l-ar putea ajuta şi nu l-ar odihni.

Dacă vrei să te odihnească duhovnicul, odihneşte-l mai înainte tu pe el, prin ascultarea ta. Ascultarea de duhovnic e ascultare de Dumnezeu şi, prin ea, Dumnezeu îi odihneşte deopotrivă pe amândoi: şi pe duhovnic, şi pe ucenic.

Cine iese tulburat de la duhovnicul său ori nu s-a mărturisit curat, ori n-a mers cu gândul de a afla voia lui Dumnezeu, ci a căutat voia sa.

Voia lui Dumnezeu ni se descoperă prin duhovnic în taina ascultării.

Ascultrea este o taină, pentru că în ea lucrează Duhul Sfânt în inima sinceră prin deschiderea ei smerită către voia lui Dumnezeu.

Neascultarea de duhovnic este neascultare de Dumnezeu.

Cârtirea faţă de duhovnic se face cârtire împotriva lui Dumnezeu.

Răzvrătirea faţă de duhovnic este răzvrătire faţă de Dumnezeu.

Cine îşi judecă duhovnicul va sfârşi judecându-L pe Dumnezeu. Iar judecarea lui Dumnezeu este partea vrăjmaşului mântuiri noastre şi ea vine din mândrie.

Tag-uri:, , , , ,

4 gânduri despre „Despre ascultare

 1. chemanonim 9 iulie 2013 la 14:58 Reply

  Reblogged this on wp2wp.

 2. chemanonim 13 iulie 2013 la 17:08 Reply

  doresc sa preiau din cind in cind si de pe la voi cite un articol, se poate?

  • Dianora Ioana 13 iulie 2013 la 17:40 Reply

   Se poate, cu specificarea sursei si autorului. Tin mult la lucrul acesta, fiindca tine de mine ca persoana, ceea ce scriu e jertfa inimii mele, cu ajutorul lui Dumnezeu. Cand scriu, ceva din intimitatea fiintei mele ramane vibrand in scrisul meu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: