Un Stareţ nepreţuit: Sfântul Arhimandrit Sofronie Saharov

Sf Sofronie Saharov

Sursa imaginii: Gabriela Mihăiţă David

Pentru cine iubeşte pe Dumnezeu şi este preocupat de viaţa duhovnicească, Fericitul, Cuviosul, Sfântul Arhimadrit Sofronie Saharov este un minunat povăţuitor spiritual, un nepreţuit Stareţ, un Bătrân pogorât din filele Patericului, spre cuvânt de folos şi puternică ajutorare a  nevoitorilor de azi.

Cărţile sale oferă răspunsuri la toate problemele de ordin duhovnicesc. De la vederea păcatului propriu, lupta cu patimile şi curăţirea de ele, la vederea Luminii Necreate şi experierea lui Dumnezeu, acest minunat nevăzut Stareţ povăţuieşte sufletul credinciosului pe drumul abrupt şi primejdios, dar, în acelaşi timp, fascinant, al urmării lui Hristos – de la hotărârea dintâi a omului şi prima revărsare de har asupra lui (care urneşte cu putere duhul mai înainte inert), trecând prin înfricoşătoarea şi greu de îndurat părăsire de Dumnezeu, până la înfierea omului de către Dumnezeu Tatăl, prin Fiul, în Duhul Sfânt.

Realităţi duhovniceşti concrete sunt descrise cu acrivie, spre răspuns şi lămurire sufletului însetat de viaţa autentică, viaţa vesnică, viaţa Dumnezeirii Înseşi, fiindcă noi ştim că „aceasta este viaţa veşnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis” (In 17; 3).

Îi datorăm enorm acestui mare Sfânt al lui Dumnezeu care a lăsat nepreţuita moştenire a unor vitale „lecţii” la şcoala Duhului tuturor celor ce, însetaţi de Adevăr, dar nepricepuţi, neexperimentaţi şi la tot pasul supuşi greşelii (până la un timp, cel puţin), caută un nezdruncinat toiag de sprijin şi un învederat stâlp de lumină, pentru ca, străbătând noaptea vieţii acesteia, să-şi poată „traduce” mântuitor întâmplările propriei vieţi lăuntrice.

Îi datorăm enorm acestui mare Sfânt, atât pentru tezaurul îndreptarului duhovnicesc din scrierile sale, cât şi pentru jertfa de sine asumată în mărturisirile făcute, ştiind că nu-i fără pagubă nici cea mai măruntă descoperire a vieţii proprii în Dumnezeu, fie şi numai pentru asaltul ulterior al duhurilor întunericului, fapt pentru care Sfinţii Părinţi sfătuiesc insistent pentru discreţie în privinţa propriei vieţi duhovniceşti.

Sfântul Arhimandrit Sofronie ne-a lăsat fiecare cuvânt de învăţătură din dragostea „care nu cade niciodată” (I Cor. 13; 8) şi care l-a întemeiat în Hristos, să-şi pună sufletul pentru aproapele său.

Cu siguranţă că Dumnezeu i-a răsplătit jertfa cu dumnezeiasca Sa mărinimie, învrednicindu-l a gusta harul înfierii încă din vremea petrecerii sale în trup, iar acum, statornicindu-l în petrecerea fericită acolo unde Fiul Său a dorit să fie împreună cu El toţi cei pe care Tatăl I i-a dat Lui (In 17; 24).

Toate cuvintele vii dăruite jertfelnic aproapelui de acest intim Prieten al lui Dumnezeu ne sunt temeinice cărămizi la îndemână spre zidirea pe Piatră a casei sufletului nostru.

Unul dintre ele îmi pare însă că sintetizează strălucit învăţătura Sfântului Stareţ: „Pentru un smerit purtător al iubirii, e preferabil să fii ucis decât să ucizi”…

***

Căutând pe internet, am găsit:

Două dintre cărţile Sfântului Părinte Sofronie, care  pot fi achiziţionate aici:

Cuviosul Siluan Athonitul

Rugaciunea, experienta Vietii Vesnice

Pe Scribd:

Rugăciunea, experienţa Vieţii Veşnice

O parte din Mistica vederii lui Dumnezeu (tradusă de Părintele Rafail Noica sub titlul: „Vom vedea pe Dumnezeu precum este”)

În format doc. aflaţi câteva scrieri aici

Iar aici, câteva capitole din cartea „Despre rugăciune”.

10 gânduri despre „Un Stareţ nepreţuit: Sfântul Arhimandrit Sofronie Saharov

 1. gabrielamihaitadavid 11 iulie 2013 la 13:35 Reply

  Reblogged this on albastru de….

 2. gabrielamihaitadavid 11 iulie 2013 la 17:14 Reply

  te imbratisez cu toata dragostea !
  Doamne ajuta !

  • Dianora Ioana 11 iulie 2013 la 17:22 Reply

   Sarut manutele, te imbratisez si eu cu tot dragul.

   Doamne ajuta.

 3. gabrielamihaitadavid 11 iulie 2013 la 17:55 Reply

  … eu sarut manutele !!

 4. ORTODOX 22 iulie 2013 la 19:02 Reply

 5. Mara 28 iulie 2013 la 16:52 Reply

  saccsiv”s blog si Apologeticum…

  Doamne ajuta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: