Despre despărţirile dintre noi

Bogdan Aurelian Panait, Scurta despartire

Sursa imaginii: aici

Unii oameni nu rămân pentru totdeauna lângă noi.

Uneori, ei nu rămân lângă noi decât pentru un timp foarte scurt – ca o fulgerarea în lumina căreia nici n-am apucat să ne dezmeticim bine şi să-nţelegem cum, prin ei,  ne-a cercetat Dumnezeu.

Căci Dumnezeu, Cel Care prilejuieşte întâlnirile dintre noi ca pe un dar al Său către noi, tot El îngăduie despărţirile noastre şi, nu arareori, El Însuşi le hotărăşte.

Despărţirile, nu – dezbinările!

Dezbinările în noi înşine şi între noi sunt de la urâtorul de oameni şi vrăjmaşul nostru şi al lui Dumnezeu.

De ce Dumnezeu, Care ne întâlneşte întreolaltă în Sine, tot El ne desparte unul de altul la un moment dat şi o face într-un mod atât de brusc şi de categoric, încât el ni se pare de-a dreptul brutal, nepotrivit infinitei delicateţi dumnezeieşti?

În unele situaţii, El ne desparte, pentru că, cel puţin unul dintre noi (din neatenţie ori dintr-o deprindere rea a inimii) am îngăduit ca sensul darului Său să fie deturnat de vrăjmaş, iar despărţirea frânge drumul împătimirii pe care inima noastră a apucat.

Fiindcă nu se cuvine să ne lipim inima de creatură; o inimă curată e dăruită în întregime Creatorului său, după cuvântul Domnului Care, prin gura lui Solomon, cere de la noi aceasta când zice: „Fiule, dă-mi inima ta” (Pildele lui Solomon, 23; 26).

Despărţirile bruşte şi dureroase ne vindecă inima de uitarea de Dumnezeu şi lipirea ei de darul Acestuia şi, prin aceasta, ne feresc de o formă subtilă de idolatrie.

Sunt alte situaţii, în care despărţirile hotărâte de Dumnezeu sunt urmarea nepăsării noastre faţă de darul Său, al părerii noastre că darul ni se cuvine sau că cel dăruit nouă a intrat în viaţa noastră pentru că aşa am vrut noi, deci al închipuirii că noi înşine suntem dăruitorul şi pricina darului, iar nu Dumnezeu.

Aceasta este o formă de mândrie căreia Dumnezeu îi stă împotrivă, luându-ne darul şi lăsându-ne nedumeriţi. Cu cât suntem mai împătimiţi în mândrie, cu atât nu vom recunoaşte pe Dumnezeu ca Autor al ridicării darului de la noi, aşa cum nu L-am recunoscut nici ca Dăruitor al darului Său către noi, ci vom învinui pe omul care ni s-a luat.

Este adevărat că suntem dăruiţi cu libertatea de a alege. Dar despărţirile categorice dintre noi, acelea al căror Autor este chiar Dumnezeu şi al căror semn sigur este acela că, oricât ne-am strădui şi unul şi celălalt, comunicarea noastră a devenit cu neputinţă, ca şi cum am vorbi dintr-o dată două limbi diferite – despărţirile acestea sunt partea libertăţii dumnezeieşti şi a lucrării proniatoare a Creatorului în viaţa făpturii create.

Dar, când Dumnezeu ridică un om de la noi, El nu ridică şi darul iubirii, din inima aceluia, pentru noi; nu frânge şi posibilitatea reîntâlnirii noastre, al comuniunii întreolaltă în El. El nu ridică în totalitate darul Său de la noi, ci îl depărtează până la o vreme, lăsându-ne liberi să alegem sau să refuzăm posibilitatea redobândirii lui.

Experienţa a arătat că numai duhul umilit, inima înfrântă şi smerită (Ps. 50, versetul 18) atrag spre noi milostivirea lui Dumnezeu. Pe temeiul pocăinţei noastre, El poate întoarce darul Său către noi.

Tag-uri:

4 gânduri despre „Despre despărţirile dintre noi

 1. Elena 5 septembrie 2013 la 14:23 Reply

  M-am regasit printre aceste randuri si am gasit raspunsuri la intrebari pe care le aveam in suflet de mult timp.Iti multumesc .Un articol superb.

 2. albastru de ... 16 septembrie 2013 la 8:07 Reply

  Draga Dianora ,
  imi lipsesti ! Te imbratisez cu toata dragostea ! Doamne ajuta !

 3. Elena 9 octombrie 2013 la 18:11 Reply

  Reblogged this on MAICA DOMNULUI.

 4. albastru de ... 29 mai 2020 la 15:04 Reply

  A republicat asta pe albastru de… mai departe (2).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: